De Week van Respect, van 8 tot en met 14 november

4 November 2021, 13:52 uur
mainImage
Ingezonden
Wethouder Reshma Roopram.

Elkaar met respect behandelen lijkt misschien eenvoudig, maar blijkt in de praktijk soms moeilijker dan gedacht. Op school of het werk, in de politiek, tijdens sportwedstrijden: er zijn genoeg momenten in het dagelijks leven waarin we worden geconfronteerd met een gebrek aan respect. En geven we zelf eigenlijk wel altijd het goede voorbeeld? De Week van Respect, van 8 tot en met 14 november, geeft stof tot nadenken.

De gemeente Barendrecht is als partner aangesloten bij de bewustwordingscampagne van de Respect Foundation. Tot blijdschap van wethouder Reshma Roopram. Zij zet het thema graag steviger op de kaart. “Wat respect voor mij betekent? Dat je elkaar ziet en waardeert, ongeacht waar je voor staat of hoe je eruitziet. Het is belangrijk om die normen en waarden al van jongs af aan mee te krijgen. Daarom is het ook zo mooi dat de Week van Respect gericht is op de jeugd. Wat je jong leert, kun je de rest van je leven meenemen. In de samenleving is helaas steeds meer sprake van verharding. Een gebrek aan respect vindt niet altijd bewust plaats. Veel gaat ook onbewust, bijvoorbeeld omdat we bevooroordeeld zijn. Dat bespreekbaar maken is al een begin.”

Sta open voor elkaar

Roopram geeft tijdens de Week van Respect een gastles op de Focus Beroepsacademie. “Een belangrijke boodschap die ik wil overbrengen is om anderen te behandelen zoals je zelf behandeld wil worden. Respect komt van twee kanten. Sta open voor elkaar en omarm de verschillen. Zie het als een verrijking dat we allemaal anders zijn en durf je open te stellen. Dat vormt de basis voor een respectvolle samenleving, waarin iedereen zich thuis zou moeten voelen.”

Bewustwording

Het onderwerp ‘respect’ heeft voor Roopram ook een extra, persoonlijke lading. Als kind werd ze flink gepest. Uiteindelijk was de enige oplossing nog om van school te veranderen. “Dat pesten van klas- en schoolgenoten was natuurlijk ook een gebrek aan respect. Het kan iedereen overkomen, want een gerechtvaardigde reden om iemand te treiteren is er nooit. Daarom is het zo goed dat de Week van Respect voor bewustwording bij jongeren kan zorgen. Want laten we eerlijk zijn: van volwassenen krijgen zij niet altijd automatisch het goede voorbeeld. De polarisatie neemt toe. Heel actueel bijvoorbeeld ook tussen mensen die wel gevaccineerd zijn en degenen die ervoor kiezen geen coronavaccin te nemen. Een tweedeling is nooit goed. Laten we vooral het gesprek blijven voeren, op respectvolle wijze.”